Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Téti kistérség családi napja Gyarmaton

Nyitrai Imre baráti hívásra, szeretetszolgálati önkéntesként közreműködött a gyarmati falunapon. Az államtitkár nagyra értékeli a helyiek főzőtudományát, ezért nemcsak az emberekkel, de az itteni ízekkel is szívesen ismerkedett.

Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár a falu családi napján ismerte meg az itt élő embereket.
A politikus szerint ma már a kisebb községekben is nehéz összetartani a helyieket. A mai rendezvény egészen biztosan hozzájárul a hagyományok fenntartásához és Gyarmat továbbéltetéséhez.
A Téti Cigány Kulturális és Érdekvédelmi Egyesület az EFOP-1.2.1-15 – Védőháló a családokért pályázat keretében nyert támogatást a széthullóban lévő családok generációs összekovácsolására. A projekt célja a családok összetartozásának megerősítése, a generációk újra egymásra találásának megvalósítása.
Nagy Ottó a családok, mint legkisebb közösségek erejéről beszélt. A projekt vezetője szerint rendkívül fontos lenne, hogy a különböző generációk újból egymásra találjanak. Évtizedekkel ezelőtt még természetes volt, hogy a nagyszülők vigyáztak az unokákra, ezért a szülők nyugodtan dolgozhattak. Akkoriban nem fordulhatott elő, hogy a férjhezmenetel előtt álló lányok ne tudtak volna főzni. Értettek a konyhához, mert volt kitől megtanulni.
– A mai nap épp arról szól, hogy a különböző generációk reggel óta együtt főztek. A Rábaközi Televízió adásaiból is jól ismert „CreativeChef Eszter” volt az alkalmai szakácsok segítségére.
A szakember megmutatta az érdeklődőknek, hogy az idősebbek által ismert régi ételeket más formában is el lehet készíteni. Az akkori ízek megtartása mellett modernebb, a mai korra szabott, egészséges táplálék került az asztalokra.
Ez a program egy fajta megoldás a családok 3-4 generációjának párbeszédére, akár a mindennapokban is. A 2 éves program során sok más, az összetartozást segítő rendezvény, oktatás, workshop követi a családi napot. A szervezők reményei szerint a fiatalok otthon is alkalmazni fogják a bemutatott fogásokat és főzési technikákat és bekapcsolódnak a családi közös tevékenységekbe.

Beküldés dátuma: 2017. 07. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés