Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Törődik a falu a Kónyból elszármazottakkal

Azonkívül, hogy dr. Boros István az évente megrendezett kónyi falunap állandó vendége, fivére és barátai révén is kötődik a településhez, ahol időről időre felajánlják segítségüket a polgármesternek. Régen árok és halastó volt azon a helyen, ahol felvételünket rögzítettük, ma pedig gyönyörű szabadidőközpont – mondta lelkendezve a lokálpatrióta, aki jól emlékszik a gyermekkori csínytevésekre, és rengeteg kedves sztorit tud mesélni szülőfalujáról. A járási és a megyei bajnokságban focizó fiatal a csornai csapathoz került, s jó részt állását is ennek köszönhette. – Így kerültem a községi tanácshoz, onnan pedig a művelődési házba, melynek művészeti előadójából idővel kinevezett igazgatója lettem – említette a régebbi eseményeket az interjúalany.
A cseléd szülők gyermekének nem volt egyszerű a felemelkedés, egyetemi tanulmányait levelező tagozaton végezte el: az ELTE-n magyar nyelv és irodalom, valamint népművelés szakos képzése után filozófiát hallgatott. Ekkortájt került kapcsolatba a tudományos ismeretterjesztéssel, és a Széchenyi István Egyetem nyugalmazott docense ma is a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Pannon Egyesületének egyik előadója. A Magyar Tudományos Akadémia felkérésére számtalan vizsgálatban és kutatómunkában vett részt, például a ’80-as években elemzést készített a szocialista társadalmakban kialakult érdekviszonyok ellentmondásairól. A bölcselet nagyjaival foglalkozó, háromszáz oldalas tankönyvet jegyző, telt házas egyetemi oktató úgy gondolja, hogy Marx filozófiai eszmefuttatásának egy része a mára is érvényesíthető, hiszen magunk is tapasztalhatjuk, hogy miként idegenedik el az ember a munkafolyamatoktól és sajnos társaitól és önmagától.
A filozófus szerint fontos feladat vár az emberiségre, mely a harmónia megteremtése a különböző diszciplinák,  az ember és természet, valamint az ember és ember között. Dr. Boros István utóbbival kapcsolatban kevésbé optimista. A településeken élők között ez az idilli összhang nem feltétlenül békés, néha összeütközéssel jár, de ha egységben van az akarat, és mindenki teszi a magáét, kialakulhat az eszményi állapothoz hasonló helyzet.
Beküldés dátuma: 2012. 09. 18.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play