Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Trükkös csalók a Rábaközben

A hiszékenység veszélybe sodorhatja az embereket. Első számú szabály: Legyünk bizalmatlanok, ne létesítsünk kapcsolatot idegenekkel, akiket a házból azonnal ki kell tessékelni. Mi az ami  segíthet? – Talán a nagyobb egymásrafigyelés – mondta Eőry Jenő rendőr őrnagy.

A Csornai Rend-őrkapitányság munkatársai rendszeresen tartanak előadásokat az illetékességi körzetükhöz tartozó településeken. Legutóbb a bágyogszováti Borostyán Nyugdíjas Klub tagjai vettek részt a bűnmegelőzési céllal szervezett, kötetlen jellegű összejövetelen, hogy az ott elhangzott tapasztalatok mindenki okulására szolgáljanak. A vetített képes tájékoztatókon gyakran az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények körülményeit ismertetik a szakemberek. A nyugdíjasok talán koruknál fogva kevésbé figyelmesek, ezért hamarabb esnek a besurranásos lopások áldozatául.
Az elkövetők önkormányzati alkalmazottnak adva ki magukat, az ároktisztítást végző közmunkások tevékenységét szerették volna ellenőrizni. Az udvaron a háztulajdonos figyelmét eltervelve, egyikük bejutott a lakótérbe, ahonnét ellopta az idős bágyogszováti személy sok év alatt összegyűjtött, több millió forintnyi megtakarított pénzét. A rendőrség azóta is keresi a tolvajokat. Faluhelyen mindenki mindenkit ismer, feltételezhetően a hivatali dolgozókat is be tudják azonosítani. Előfordulhat, hogy a közművektől jelennek meg hivatalos személyek, de ők minden esetben fényképes igazolvánnyal mutatkoznak be, azonkívül sosem kérnek készpénzt. A csalók sokszor rokonokra hivatkozva szereznek pénzt a gyanútlan lakóktól. A nagyszülő még arra is hajlandó állítólagosan bajba került unokája kedvéért, hogy a pénzintézetből vegye ki bankjegyeit, és adja át az idegeneknek. Az ehhez hasonló esetek a legtöbbször tanúk jelenléte nélkül zajlanak, ezért a bűncselekmény megtörténte után fontos lenne a személyleírás. Sajnos a bejelentők még az elkövetők járművének színét sem tudják megmondani sokszor, nemhogy a típusát vagy rendszámát. Igaz, a bűnözők eleve úgy parkolnak járműveikkel, hogy a gépkocsit szinte észre sem lehet venni. Gyakran a csomagháztető felnyitásával akadályozzák meg a rendszám leolvasását.
Az elkövetők fantáziája határtalan, ezért a legkülönfélébb, sokszor mesébe illő történetekkel keresik fel leendő áldozataikat, akik sajnos bedőlnek a bizalomgerjesztő külsőnek. Újabban nem létező ajándékok ígéretével környékezik meg a kiszemelt pácienseket, és országosan ismert személyekre hivatkozva (pl. Korda házaspárra) adják elő körmönfont dolgaikat.
– Nagyon jó a kapcsolatunk a bágyogszováti polgárőrséggel, akik hasznos információkkal látnak el bennünket, de az állampolgároknak is oda kellene figyelniük egymásra.
A nyár a falunapok időszaka, amikor nagyobb tömeg gyűlik össze a településeken. Készülünk a rendezvényekre: Kollégáink ott vannak a helyszíneken, a helyieket ismerik, az idegeneket pedig igazoltatják. A rendőrség berkeiben működik a „19 megyés rendszer”, vagyis idegen kapitányságról is megjelennek az ellenőrzést végző egyenruhások.
A rendvédelmi szervek tájékoztató jellegű előadásain részt vevő idősek örömmel fogadják a rendőrök személyes tanácsait, akik arra kérik a megjelenteket, hogy adják tovább ismereteiket a többieknek. A tanév végén – az általános iskolai korosztálytól a gimnazistákig – a nyár veszélyeire figyelmeztették a diákokat a szakemberek.

Beküldés dátuma: 2015. 07. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play