Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A harminc év alatt fogalommá vált Beleden a Delta Testépítő Klub

Eőry Jenő szerint a sportolóknak tudomásul kell venniük, hogy az emberi szervezet olyan, mint egy precízen felépített szerkezet, amit nem lehet átverni. Az edzésterv kialakításánál be kell tartani a kezdő, a haladó és a profi fokozatokat. A Delta Testépítő Klub elnöke hosszú utat tett meg társaival az egyesület harmincadik jubileumáig.

Eőry Jenő Beled közkedvelt amatőr sportjáról beszélt harminc év távlatából. – Annak idején nagyon sokan sportoltunk. Nemcsak a futball világában éltünk, hanem más sportágakat is kedveltünk – fogalmazott a 30 éves jubileumát idén ünneplő Delta Testépítő Klub elnöke. Olyan mozgásformán gondolkodtak, melyhez valamennyi korosztály csatlakozhat a kis településen. A testépítő eleinte otthonában alakította ki edzőtermét, ahol saját gyártmányú, betonból készített súlyokkal erősítette magát és a fekpadot is maga készítette. A hasonló érdeklődésű emberek általában megtalálják egymást, pláne, ha a közelben laknak. Nemsokára jelentkezett nála egy beledi fiatalember, Bata Zsolt, aki hasonló cipőben járt és közösen folytatták az edzéseket.
Hamarosan feltették a kérdést maguknak: Merjenek-e nagyobbat álmodni? Mérlegelték a lehetőségeiket: a továbblépéshez helyre, eszközökre és pénzre lenne szükség.
Gombás László, Beled akkori polgármestere a Barthodeiszky-kastély alagsorába küldte őket, mondván, nézzenek ott körül, majd felajánlotta nekik az egyik 4 x 3 méteres helyiséget. A fiatalok rögtön felfedeztek egy ingatag válaszfalat, mely miután bedőlt, felfedte a nagyobb termet. A település vezetője a rendelkezésükre bocsátotta a nagyobb helyiséget.
Belednek még ennél is régebben volt egy súlyemelő csapata, így a régi tagoktól próbálták összeszedni a sporteszközöket. Profi konditermekben vettek mintát a berendezésekről, majd beszerezték a vasanyagokat és elkészítették a padokat, hátgépeket. Hogy megfelelően rögzítsék, az akkori beledi cementüzemből szerezték be az építőanyagot. A következő lépésben előkerítették a cement szállításhoz szükséges járműveket.
– Pénzt nem kértünk soha: anyagot és segítséget vártunk – tette hozzá Eőry Jenő. A cselgáncsozó sportember a profikat megfigyelve és a szakirodalmat tanulmányozva képezte magát. Az edzéshez szükséges profi eszközök beszerzése meglehetősen költséges, ezért folyamatosan keresték a támogatókat. A főszponzor kezdetektől fogva a helyi önkormányzat. Ahogy tejmedt a klub tevékenysége, egyre többen csatlakoztak. Jöttek a fiatalok Mihályiból, Vadosfáról, Dénesfáról, Cirákról, Rábakecölből, sőt még Répcelakról is.
A fejlődés hozta magával azt is, hogy ma már bejegyzett egyesületként működnek, ami az előnyök mellett számtalan kötelezettséget ró a csapatra. Eőry Jenőnek a névválasztásra is volt javaslata, de kíváncsi volt a tagság véleményére. Jöttek az ötletek, de végül abban maradtak, hogy a sok angol kifejezés helyett legyen a Delta Testépítő Klub. A harminc év alatt fogalommá vált sportegyesületnél rengetegen megfordultak.

Miután adottak voltak a feltételek, a tehetségesebb sportolók bejelentették, hogy szeretnének versenyezni. Joggal merült fel a kérdés: De milyen sportágban? Így jött az erőemelés. Bejelentkeztek a Magyar Erőemelő Szövetséghez, ahol nagyon örültek, hogy egy kis településről szeretnének hozzájuk csatlakozni. Az erőemelés három számból áll: fekvenyomásból, guggolásból és felhúzásból.
Az országos szövetséghez való csatlakozás és a rendszeres versenyek révén a Delta Testépítő Klub bekerült a sportág országos vérkeringésébe. Utóbb esemény viszont újabb kihívások elé állította az egyesületet: valahogy és valamiből el kellett jutniuk az ország különböző pontjain rendezett megmérettetésekre.
– Idővel annyira beindultunk, hogy egyre több versenyzőnk lett és egyre több fiatal indul az ifjúsági, a junior és a felnőtt kategóriában.
Mi a helyzet manapság? – Minimális költségvetésből élünk és pályázatokból , így a harminc év alatt volt némi izgalom – fogalmazott a klub elnöke, aki úgy véli, számolnak velük Beled sportéletében és a környékbeli települések fiataljai előtt is nyitva áll az ajtajuk. Nem vagyunk csilli-villi hely, de jól felszerelt a klub, és aki szeretné edzeni valamelyik izomcsoportját, az előtt nincs akadály.Büszke vagyok erre a harminc évre, és mindenkire, aki nekem ebbe segített.
A kerek jubileumot november végén szeretnék megünnepelni, melyre pályázati pénzből kerülhet sor.

Beküldés dátuma: 2024. 09. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek