Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Végvári hagyományőrző Kapu-Vára Fesztivál

– A történelem visszahív bennünket a török-magyar időkbe, és szinte a Rákóczi szabadságharcig kitartott a végvári vitéz élet – mondta dr. Pintér Gábor, a második alkalommal megrendezett Kapu–Vára Fesztivál egyik főszervezője.

Több mint száz hagyományőrző érkezett Kapuvárra, hogy a nézőkkel közösen vegyenek részt a második alkalommal megrendezett Kapu-Vára Fesztiválon.
1663-ban Nádasdy Ferenc betelepítette Gartára a muskétásokat, így az akkori történelmi események adták a mostani háromnapos fesztivál alaphangulatát. Dr. Pintér Gábor az egész Rábaközre kiterjedő, példaértékű összefogásról beszélt, mikor a végvári hagyományőrző napokat értékelte. A kapuvári önkormányzat, a Bethlen Gábor Alap, valamint a civilek és a vállalkozók támogatásának köszönhetően idén még színvonalasabb programokkal várták az érdeklődőket.
Első nap a városházán rendezett történelmi konferenciára invitálták a nagyérdeműt. 300 évvel ezelőtt 17 kapuvári hajdú az életével fizetett Budavár töröktől való visszavételekor. A rábaközi településen a hősök emlékére tavaly ezért avatták fel a kapuvári hajdúk szobrát, melynél dr. Gadányi Károly, az MTA doktora; Hámori György polgármester, dr. Pintér Gábor, a Gartáért Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Áder Attila várkapitány főhajtással rótta le tiszteletét.
A Győr 1597-es török általi elfoglalását és a török hadak 1594-es rábaközi portyázását bemutató csatajeleneteket egy-egy történelmi eseményhez kötődően mutatták be.
Az esti koncerteken fellépett a Hollóének Hungarica zenekar és a Tabulatúra régizene együttes. A keményebb zenei műfaj szerelmesei a tapolcai Rockinger bulin szórakoztak kifulladásig.
A kapuvári várudvar, várárok és az ott felállított nagyszínpad ideális helyszíne a fesztiválnak. A szervezők egyre több támogatóra számítanak, hiszen a pénz is befolyásolja, hogy mekkora rendezvény lesz jövőre. Dr. Pintér Gábor a Kapu-Vára Fesztivál struktúráját megfelelőnek gondolja, ezért a történész konferenciát követően a nagyközönség szórakoztatására helyezik a hangsúlyt, melybe a csatajelenetek és a látványos vonulások mind beleférnek. Az sincs kizárva, hogy az évek során valamennyire formálódik, változik a rendezvénysorozat jellege, mert kevésbé ragaszkodva az adott történelmi korhoz, újabb témákkal bővítve akár még nagyobb fesztivállá is kiterjeszthetik.
Dr. Pintér Gábor, mint lelkes hagyományőrző hazánk sok pontján megfordult, sőt tavaly Prágába is eljutott a várkapitánnyal együtt.
– Sok kapuvári történész, levéltáros barátom kutatja a korabeli dokumentumokat, melyeket felhasználva állítjuk össze a csatajeleneteket. Úgy érzem, a hagyományőrzők nagy csapatába befogadtak bennünket, tehát számos helyen ismernek már, és mi is visszahívjuk a csapatokat. A visszajelzések pozitívak, jól érzik magukat Kapuváron. Úgy vagyunk már lassan, mint a focisták, mert néha családi, munkahelyi és tanulmányi okok miatt „átigazolunk” más települések hagyományőrző csapatába, ahol szívesen látjuk egymást. Nemrég Esztergomban hagyományőrző esküvőn vehettünk részt fogalmazott a kuratóriumi elnök.
Sok gyereknek már az első Kapu-Vára Fesztivál óriási élményt jelentett, ezért a szervezők idén még nagyobb figyelmet fordítottak a kicsikre: bevonták őket a küzdelembe, amikor szivacsos szablyával gyakorolhattak, és zoknicsatában vehettek részt. A Szent Anna hídon bemutott csatajelenet a fiataloknak és az idősebbeknek egyaránt nagyon tetszett.

 

 

Beküldés dátuma: 2017. 06. 19.

Kapcsolódó hírek

 • A népszerűségi lista élére törnek a hagyományőrzők

  Kapuváron évről évre gyarapszik az olyan magas színvonalú rendezvények száma, melyeket a város vezetése is jó szívvel ajánl a lakosságnak, valamint a településre érkező látogatóknak, mert tudják, hogy sikerre van ítélve.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play