Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

„Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.

- Az LMP zöld pártból centralista párt lett, ez igazából mit jelent?
– Amikor megalapítottuk a pártot, mindig is olyan önálló alternatívában gondolkodtunk, amely képes szakítani az elmúlt 27 év rossz beidegződéseivel. Sokunk számára a rendszerváltás óta eltelt időszak olyan ködös, homályos, amelyben nagyon sokat ígértek nekünk és nagyon kevés dolog teljesült belőle. Alapvetően azt látom, hogy nagyon sok politikus magával és a hatalmával foglalkozik, és nem a választópolgárokkal, nem az országgal – fogalmazott Szél Bernadett.

-Az LMP meghirdette a Megújuló Magyarországért programot. Ezt röviden hogyan lehet érthetővé tenni?
Magyarországon szinte minden megújításra szorul. Nyilván tekintettel kell lenni arra, hogy úgy lehet forradalmi változásokat véghezvinni egy adott rendszerben, legyen az oktatás vagy egészségügy, hogy akik ezt működtetik, nem rokkannak bele. Ezért nagyon fontos, hogy amikor a tanárokkal konzultálok, mindig figyelembe vesszük azt, hogy ők mit gondolnak a helyes tempóról és sebességről, ha át akarunk alakítani egy rendszert. Mert mi elég rendesen át akarjuk alakítani!
– Ha három fontos dolgot kell mondanom, az első a bérválságból való kivezetés. Magyarországon ma nagyon rossz bérekért dolgozunk. Ez az első, amin változtatnunk kell. Nem volt béremelés a közszférában, az egészségügyben éhbérért dolgoznak; itt a szakápolókra gondolok. A fiatal, kezdő vállalkozások nem tudnak elindulni, mert megfojtják őket a különböző terhek. A szociális szféra dolgozói az egész nemzetgazdaság legrosszabbul fizetett alkalmazottai. Meg kell adnunk azokat a béreket, amelyeket ezek az emberek sokszor sztrájk formájában és tüntetéseken követelnek.

Még két olyan területet kell említenem, amely a 21. században elsődleges fontosságú kell, hogy legyen: az oktatás és az egészségügy. Magyarország 20 év múlva olyan lesz, amilyen most az oktatási rendszerünk. Semmi pénzt nem sajnálnánk az oktatástól: 100 költségvetési forintból 20-at azért adnánk az oktatásnak, mert egyrészt látjuk azt, hogy a pénz keservesen hiányzik ebből a szférából, új Nemzeti Alaptantervre van szükség, és arra, hogy a tanárok nagyobb önállóságot kapjanak. Az átalakítást úgy kell tennünk, hogy annak sebessége megfeleljen az ott dolgozó tanároknak. Működő egészségügyre van szükségünk. Ez szintén forrásbevonást jelentene, mert ezt a rendszert is kivéreztették. A megelőzés nagyon fontos terület lenne. Közhelyszerű, de könnyebb egy betegséget megelőzni, mint meggyógyítani. Amikor a vidéket járom és például szőlőtermelőkkel konzultálok, mindig azt mondom, hogy olyan nagy lehetőség van a vidékben, amely segíthetne a magyar embereknek egészségük megőrzésében. Ha jó minőségű élelmiszert, gyümölcsöt és zöldséget tudunk az asztalra tenni, kisebb eséllyel leszünk betegek. Ha olyan munka törvénykönyvünk van, amely védi a munkavállalók jogait, és segít nekünk a munkaerőpiacon, kevésbé vagyunk a stressznek kitéve, kevésbé leszünk betegek.

– Bármely változás, amit kezdeményezünk a megújuló Magyarországon, azzal a céllal tesszük, hogy élhetőbb országban éljünk, és olyan változások vegyenek minket körbe, amelyek az embereket szolgálják. Magyarországnak tényleg meg kellene újulnia, és nem pedig visszarendeződni.

Beküldés dátuma: 2017. 11. 07.

Kapcsolódó hírek

 • Megalakult a Csornai Református Missziói Egyházközség

  Csornán jövője van a reformátusoknak, ami az Úristen ajándéka, de azért a gyülekezett tagjainak is sokat kell tennie azért, hogy önálló közösségként vegyenek részt a református egyház életében – mondta dr.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play