Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A Felsőbüki készen áll a legújíbb kihívásokra

A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium november 6-7-én tartja a nyitott kapuk napját. Bernád Csaba igazgató ajánlása szerint a jó tanulmányi eredményekkel rendelkező nyolcadikasokat a négyosztályos gimnáziumba, a szintén tanulni akaró kicsiket, vagyis az általános iskola negyedikeseit pedig a nyolcosztályos képzésre várják a középfokú intézményben. A gimnáziumnak eddig is specialitása volt az emelt szintű nyelvi oktatás, s a jövőben ezt a vonalat még tovább erősítik. A kezdők és a haladók a szintjüknek megfelelő csoportban foglalkozhatnak az adott tantárggyal. A cél, hogy tanulmányai végére minden diák legalább egy, esetleg két nyelvvizsgával rendelkezzen. A nyelvi tagozatos képzés azt jelenti, hogy ötödiktől nyolcadikig egy szabadon választott idegen nyelvet heti öt órában tanulnak a diákok, kilencediktől pedig mindkettőt – az angolt és a németet – emelt szinten oktatják. Abból a nyelvből, amelyiket előbb kezdik el tanulni a gimnazisták, az óraszám szerint le tudják tenni a felsőfokú nyelvvizsgát vagy az emelt szintű érettségit, a másodikkal pedig eljutnak a középfokú nyelvvizsgáig.

2005 óta Magyarországon nem kell felvételizni az egyetemekre, s pont emiatt sokkal nagyobb a tétje a maturációnak és az év végi jegyeknek.
– Az érettségi az a „kimenet”, ami méri a gyerekek tudását, és amelynek eredményeiből számolják a felsőfokú tanulmányokhoz szükséges pontokat. Ki merem felelősséggel állítani, hogy az egyetemekre (orvosi, állatorvosi, tanári, mérnöki stb.) csakis a gimnáziumból lehet továbbjutni. Tudom, hogy ezért a kollégáim nem fognak szeretni, de el kell mondjam:a szakközépiskolákban – ha az ő kerettantervüket megnézzük – kilencediktől egészen tizenkettedikig oktatják a szakmai tantárgyakat, amit megtetéznek azzal, hogy az  érettségin a kötelezőkön  felüli ötödik tárgy szintén szakmai – fogalmazott az idén tavasszal újabb öt évre bizalmat kapott igazgató, aki szerint a szakközépiskolába járó diák esélytelen az orvosi egyetemre, mert nem marad elég ideje és energiája a biológiára és a kémiára. Aki mégsem akar jelentkezni, vagy adott évben nem vették fel a felsőoktatási intézménybe, az választhatja a felsőfokú szakképzést.

A főiskolákra, egyetemekre való bejutás megyei rangsorában előkelő, harmadik helyen végzett Felsőbüki Nagy Pál Gimnáziumban a szellemi bázis adott, mert minden pedagógusnak egyetemi végzettsége van, továbbá a technikailag is felkészültek a kihívásokra: nyelvi labor, megfelelően felszerelt  informatikai, természettudományos és művészeti szaktanterem, könyvtár áll a diákok rendelkezésére. Másik nagy előnye a kapuvári középfokú intézménynek, hogy nem kell több órán át utaznia a közelben élő fiataloknak.

A felsőoktatásban végzett tanulók miután elhelyezkednek a munkaerőpiacon, nem szakítják meg minden kapcsolatukat az anyaintézménnyel. A kapuvári gimnáziumban szívesen látják volt diákjaikat, akik élménybeszámolóikkal erősítik meg, hogy jó irányba halad az oktatómunka.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 07.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés