Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A kapuvári zeneiskola igazgatója szerint az igazi cél, hogy a gyerekek kezébe maradjon a hangszer

Kicsit másként hangzik, de attól még szépen szól a hangszer – mondta a digitális oktatásról Szücs Róbert, a kapuvári zeneis-kola  igazgatója. Az oktatók elsődleges célja, hogy a gyerekek a későbbiekben se hagyják abba a zenélést.

A kapuvári zeneiskola igazgatója szerint ők szerencsésebb helyzetben vannak, mint a többi művészetoktatási intézmény, hiszen náluk eddig is egyéni képzésben részesültek a gyerekek. Néhány hét elteltével ki lehet jelenteni, hogy sikerült a kapcsolatfelvétel a tanárok és a növendékek között. A tanév zökkenőmentes folytatásához persze elengedhetetlen, hogy mindenki nyitott legyen a megváltozott helyzethez.
Szücs Róbert igazgató arról beszélt, hogy kollégáival számtalan alkalmazás közül választhattak. Nyilván a zenei hangzás nem teljesen ugyanolyan, mint amikor élőben zenéltek a gyerekek, de szerencsére lelkesedésben nincs hiány. A növendékek a Hangjegyzet alkalmazással készítik el digitális felvételeiket.
A zeneiskola tanárai nagyon humánusak a fiatalokkal, mert nem szeretnék túlterhelni őket, hiszen az általános iskolából is nap mint nap kapják a feladatokat. A művészetoktatásra egyébként is délután szokott sor kerülni, ezért alkalmazkodnak a délelőtti tanmenethez. A növendékek nagy részének megfelelt a zeneiskola által felajánlott időpont.
Az alapfokú művészetoktatási intézményben a következő hangszereken tanulnak a gyerekek: a vonósok a csellót és a hegedűt választhatják, de van aki a zongorát és ütős hangszerekeket kedveli jobban. A magánénektanra járókon kívül rézfúvósok, ezen belül trombitások és kürtösök képezik magukat Kapuváron, továbbá fuvola és furulya is megtalálható a repertoárban. A csoportos oktatás keretében szolfézsórán vesznek részt a fiatalok. A néhány hete életbe lépett változás valamennyi növendéket érinti, ugyanakkor Szücs Róbert abban a speciális helyzetben van, hogy kisfiának maga mutathatja meg a kürt használatát. A zenetanár azt is elárulta, hogy a személyes kontaktus nélkül nyilván nehezebb átadni a hangszerek játéktechnikai elemeit, de amit lehet, kollégáival igyekeznek megtanítani.
Az igazgatónak egyelőre csak sejtései vannak a vizsgákra vonatkozóan, de azt már mindenki tudja, hogy nyilvános fellépésekre, közös koncertekre a közeljövőben nem kerülhet sor.
Az iskola ügyei a rendkívüli helyzetben sem álltak meg, mert az igazgatók reggel nyolctól délután négyig az intézményben tartózkodnak. A Metrum Zeneiskola - Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője kollégáihoz hasonlóan a Soproni Tankerületi Központ által megadott teendőkkel foglalkozik. Mivel Szücs Róbert hétfőtől péntekig úgyis a munkahelyén van, ő a megszokott környezetben tartja meg a digitális órákat. Munkatársaival a hét eleji videoértekezleten beszélik meg a tapasztalatokat.
A televízió nézői a riport végén bepillantást kaptak a Szücs család mindennapjaiba: A nagyobbik gyermek komoly dilemma előtt áll, hiszen érettségire készül, melynek mikéntjét még nem tudja senki. Két kisebb testvére pedig a zenetanár édesanya és édesapa segítségével gyakorol otthon a választott hangszeren. A kutyával kiegészült öt tagú család ha nem az udvaron van, városszéli háza körül teszi meg az egészségügyi sétákat, de kerékpározni is szoktak. Mindenkinek saját érdeke, hogy betartsa az ajánlásokat és visszafogja eddigi szabadabb életvitelét – jegyezte meg Szücs Róbert.

Beküldés dátuma: 2020. 04. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés