Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A kézi aratást kevesen ismerik, épp ezért kell az utókornak megőrizni

A rábaközi aratóbandák a gabona betakarításához fűződő régi szokásokat igyekeznek feleleveníteni a szili fesztiválon. A egyenként két kaszásból, ugyanennyi marokszedőből, egy kötözőből és vízhordóból álló hatfős csornai, szili, páli és farádi csoportokhoz idén Szilsárkány és Rábacsanak is örömmel kapcsolódott, hogy közreműködjenek a hagyomány felelevenítésében. Schwarczkopf Gyula szerint még ma is agrárországnak számítunk, ezért sokan a mezőgazdaság  fejlődésében látják a kiutat. Az aratófesztivál nemcsak a szórakoztatást szolgálja, mert azt is szeretnék elérni vele, hogy kedvet kapjanak a fiatalok a földdel kapcsolatos munkákhoz. A szervező mindenesetre nem adja fel, és bizakodik, mert nagyon sokan meglátogatták az ötödik alkalommal tartott, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvényt Szilban. Agrárszakemberekből álló zsűri értékelte az aratóbandák teljesítményét, amelyben nem a gyorsaság határozta meg a fő pontszámot, hanem az egyéb részletek, mint a tarló magassága, a kévekötés és kepehordás hitelessége – mesélte a szili Hagyományőrző Egyesület művészeti vezetője. A rábacsanakiak megérdemelten kerültek a dobogó legfelső fokára, és a fesztiválon első alkalommal részt vevő szilsárkányiak a másodikak lettek, a harmadik helyezést pedig a csornaiak szerezték meg. 2011-ben Szil aratóbandája különdíjas lett.
Az EU-s programhoz kapcsolódó idei aratófesztivál második napján  külföldi csoportok részvételével nemzetközi néptánctalálkozót tartottak. Az 1982 óta kiváló minősítésű, és rengeteg szakmabeli kapcsolattal rendelkező Szili Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai gyakran megfordulnak a folklórfesztiválokon, ezért meghívásukra a Rábaközbe látogattak a spanyol, az olasz, és a lengyel táncosok, ezenkívül a megyében működő legjobb együttesek álltak fel a színpadra.
Schwarczkopf Gyula nagyon örül annak, hogy melléjük állt a szili önkormányzat, mert fontos az itt élőkneka kultúra és a hagyomány megőrzése. A kicsi faluban felismerték a népi folklórban rejlő turisztikai lehetőségeket.

Beküldés dátuma: 2011. 07. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés