Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A munka dandárján már túl vannak

A kapuvári távhőrendszer felújítására másfél-két éve megtörténtek az előkészületek, melyhez KEOP-os pályázat révén pénzt is tudtak társítani. A százmilliós beruházás önrészét az önkormányzat biztosította – tudtuk meg Pászli Tibortól. A munkálatokat a fűtési szezon elején kezdték meg, s mire megjött a jobb idő,  az Ifjúság úton, a belső udvaron és a Gesztenye soron, valamint a vár mögötti szakaszon cserélték sorra a csővezetékeket. Mivel a rendszer városközponton áthúzódó szakaszát szinte egy időben újították volna fel a Fő téri korszerűsítéssel, ez némi átszervezést igényelt, de a munkaterületet gyorsan visszaadták a másik beruházónak. A csillagpontos elosztásnak köszönhetően egyenletesen fog áramolni a hő, így a szakasz végén lévő házakban is megfelelő meleget biztosítanak.

Ha már túljutottak a külső átépítésen,  a munkálatok kicsit nyugodtabb szakaszba kerülnek, mert nem függnek az időjárás viszontagságaitól sem.
A projekt része a kazánházi egységek felújítása, vagyis áttérnek a tömegáramú  keringetésre és hőmérsékletfüggő szabályzást vezetnek be. A hőszolgáltató ügyvezetője hozzátette: utóbbiak a mai kor elvárásainak is megfelelnek, viszont akkor sem dőlhetnek hátra, ha mindezekkel végeztek, mert szeretnék kicserélni a hőtermelő egységeket, de Pászli Tibor erre csak a második ütemben lát esélyt. Az ügyvezető sokat vár a fejlesztéstől, mely európai viszonylatban is a legkorszerűbb csövek lefektetését jelenti. A vezetékeket – azon túl, hogy a harminc évvel ezelőttiekhez képest szinte összehasonlíthatatlanul jobb hőszigetelési értékkel bírnak –, olyan elektronikus ellenőrzéssel látták el, mely a legkisebb mechanikai sérülés esetén is jelez. Könnyen kimutatható a beázás, a szakadás, s ezek néhány méterre behatárolt pontos helye – sorolta a pozitívumokat a szakember, aki szerint mindezekből látszik, hogy mekkora előrelépés az új rendszer. Nem beszélve a céget és a lakosságot kedvezően érintő hőveszteség megszüntetéséről, mely az eddiginél sokkal gazdaságosabb üzemmódot jelent.

A fogyasztók a lakótömbökre és lakásokra osztott pontosabb elszámolást remélhetőleg a pénztárcájukon is megérzik.
Pászli Tibor bízik az emberek józan ítélőképességében, hisz mindenkinek a saját érdeke, hogy beruházzon a radiátorokra felszerelhető költségmegosztókba, hiszen onnantól kezdve a fogyasztás arányában kell fizetniük a szolgáltatásért. A bemenő oldalon lévő termosztatikus szelep automatikusan szabályozza a hőmérsékletet, továbbá a földszint és a magasabban fekvő lakások közötti áramlási különbségeket is ki lehet egyenlíteni. A bevitt hő mennyiségét tömbönként mérik majd, és az ott lévő lakások között a felhasználás arányában osztják el az energia költségét. A modern berendezés jóvoltából kis túlzással még azt is meg lehet mondani, hogy az adott hónapban mennyit szellőztetett a tulajdonos, de azt is kimutatja, hogy szigetelt, illetve hányadik emeleti lakásról van szó. A fogyasztást havonta fogják leolvasni úgy, hogy nem kell bemenni az otthonokba, mert a rádiófrekvenciás berendezéssel a folyosóról is ellenőrizhető, viszont évente egyszer előzetes kiértesítés alapján helyszíni szemlét tartanak. A „lepukkant rendszerből” adódó hiányosságok miatti többletet a mai napig az önkormányzat fizeti meg, ezért a helyhatóság cserébe azt várja a hőszolgáltatótól, hogy a beruházás után a működtetést legalább nullszaldóra hozza ki – hangzott az interjúban.
Ha már az energiahordozó árát nem lehet befolyásolni, legalább a lakosság ösztönzése révén érjenek el némi takarékosságot. – Ami ezzel az egységgel probléma lehet, az a szabálytalan szerelés és a nem megfelelő felhasználás – jelentette ki az ügyvezető, de mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a nehezen megszerzett pályázati pénzt a lehető legjobb célra fordítsák. Amennyiben az új vezetékrendszert erőszakos behatás  nem éri, élettartamát harminc-negyven esztendeig garantálják.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés