Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A településeknek meg kell tanulni az öngondoskodást

A korábbinál még nagyobb hangsúlyt kap a helyi termékek, élelmiszerek előállítása, valamint azok helyben történő fogyasztásának ösztönzése. Többek közt ezt a célt szolgálja az ún. Rövid Ellátási Láncok fejlesztése. Az élhető vidék modelljének létrehozásában sok feladata lesz a gazdáknak, a civil szervezeteknek, az önkormányzatoknak, a vendéglátó egységeknek, valamint a fogyasztóknak.

„Helyi gazdaságfejlesztés lehetőségei” címmel értékfeltáró fórumsorozat indult a Rábaközben. A Civilek Rábapordányért Mozgalom első rendezvényét Rábapordányban tartották meg.
Visy László polgármester a részletes napirend ismertetése előtt köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Horváth Gézánénak. A mozgalom elnöke elmondta: Szeretnék elérni, hogy a fiatalok a faluban maradjanak, és ne vándoroljanak el a nagyobb településekre. Ennek egyik első lépése a gazdaságfejlesztés.

A fórum előadói ismertették azokat a pályázatokat, amelyek hasznos segítségére lehetnek a Rövid Ellátási Láncban (REL) részt vevő gazdasági szereplőknek. A REL termelői–fogyasztói csoportosulást jelent, melyben a feldolgozók és a fogyasztók között szoros a földrajzi és a társadalmi kapcsolat.
A délelőtti előadások után a Nemzeti Oktatási és Kutatási Alapítvány kérdőívek segítségével mérte fel, hogy milyen gazdasági lehetőségek rejlenek a településen. Az eredmények értékelését követően a szakemberek felvázolták Rábapordány jövőképét.

– A rendszerváltás óta száznyolcvan fokos fordulat következett be a vidéki emberek életében és az önkormányzati strukúrában – mondta Gyopáros Alpár. A helyhatóságok által felhasználható források fokozatosan szűkültek az elmúlt huszonöt évben. A településvezetőknek és az önkormányzatoknak és a helyi közéleti szereplőknek, még az egyházaknak is egyre inkább önfenntartóvá kell válniuk – fogalmazott az országgyűlési képviselő.
A feladatok ma már nem arról szólnak, hogy fel kell építeni a településeket, hanem muszáj fenntartani őket.
A gazdák teljes körű szaktanácsadásával foglalkozó Agro Profi Mezőgazdasági Szaktanácsadó és Könyvelőiroda „Kistermelők, őstermelők piacra jutási lehetőségei” címmel tartott tájékoztatót a rábapordányi fórumon. A kapuvári iroda által szervezett tanfolyamok szorosan illeszkednek a mezőgazdasági szektorhoz. A jövőben kisebb csoportoknak szerveznek előadásokat a legújabb uniós fejlesztési ciklus pályázatairól – hangzott Tóth Szabina tanácsadó tájékoztatója.

A kónyi Vas Gabriella párjával 2007-ben kecsketartásba kezdett. Az állomány azóta szépen gyarapodott: ma harminckét állatot gondoznak a telepen. A különböző ízesítésű friss kecskesajtot maguk készítik, a tejet pedig ismerősök körében értékesítik.
Az őstermelőknek nem ez a fő megélhetési forrása, mert mindketten munka mellett végzik a feladatokat. Méltán büszkék a hazai szinten egyedülállónak számító kecskéikre, melyeknek még az utódaik is kiváló tejelő állatok. A bevizsgált tej zsír- fehérje- és laktóztartalma szintén nagyon jó. Termékeik széles körben ismertek, de nagyon örültek, amikor meghívták őket az előadássorozatra.
Gabriella megállapította: Az értékfeltáró fórumsorozaton több településvezető, önkormányzati képviselő is megjelent, ami számára azt jelzi, hogy egyre inkább felismerik a kistermelők által, természetes anyagokból előállított élelmiszerek jelentőségét.

Beküldés dátuma: 2015. 02. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play