A vásárosfaluiak jó gazda módjára már egy nappal korábban megkezdték a szombati disznóölés előkészületeit. Az eseményt a vidéki emberek nem egyszerű falusi népszokásként jegyzik a kalendáriumok megfelelő rubrikáiban, hanem a mindennapi élet része a hagyományos disznóvágás, amikor a rokonság toros vacsorával kínálja a szomszédokat és a barátokat. Átmenetileg más funkciót kapott a vásárosfalui polgármesteri hivatal udvarán lévő garázsszerű épület, mert itt állították fel a másnapi rendezvény kellékeit: a bontószéket, az üstöket és a biztonság kedvéért a pörzsölőt. A tradíció kedvéért Tompa Attila és Pallag János „országos disznóölő urak” szalmával pörzsölték az éteknek valót, de csak óvatosan, mert a polgármester szerint a törekes száraz növény hamar megkapja a bürkét.
Miután a tett helyszínére szállították a szépen kikerekedett hízót, az még egy utolsó kísérletet tett a szökésre. Ami az állat paramétereit illeti, hát ezekről Molnár Sándor jó véleménnyel nyilatkozott: nagyon szépen mutatott a kivéreztetés után is majdnem 150 kg-ot nyomó sertés, melynek zsírtartalma minimálisnak mondható. A szürke égbolton ugyan nem lehetett látni, de a korgó gyomor időben jelezte: a Nap a legmagasabb pontjára ért. Délidőre elkészült a böllérmáj, melyből harminc-negyven ember falatozott kedvére. Az asszonyok májgombóccal bolondították meg a hússal gazdagon megrakott orjalevest, amely nem száradt bele a tányérokba, mert mind egy cseppig elfogyott. Sötétedésre igazi „disznóságok” kerültek az asztalra sok-sok kolbász, hurka és sült hús formájában. – Csúcs volt az idei, mert ennyien tán még nem is vettek részt. Volt, hogy ötvenen is álltak az állat körül, ezért élelmesnek kellett lennie annak, aki elsőként akart a kondérhoz férkőzni a nagy tumultusban – mesélte Molnár Sándor, aki köszönetet mondott a gyermekeknek és szüleiknek a színvonalas műsorért. A Linkó faluházban szervezett farsangi búcsúztató a báli bevételét a vöröskereszt számlájára ajánlották fel. A hangulatról még csak annyit: a hajnali fél négykor még javában zajló táncos mulatságon legalább öt pár táncolt. A több mint száz résztvevőn kívül Vásárosfalu első emberét az teszi igazán boldoggá, hogy a fiatalabb generáció is szép számmal képviseltette magát, akik szintén nagyon jól érezték magukat. A Lesz folytatás? kérdésre azonnal jött a válasz: ezek szerint lesz!
Beküldés dátuma: 2013. 02. 27.
-
Sopron vármegyei nemzetőr csákó a Csornai Múzeumban
A Rábaközi Médiacentrum Múzeumi Percek című műsorában Balázs Tibor legutóbb a Csornai Múzeum egyik különleges relikviáját, az 1848-ból származó Sopron vármegyei nemzetőr csákót mutatta be.
-
Sopron vármegyei nemzetőr csákó a Csornai Múzeumban
A Rábaközi Médiacentrum Múzeumi Percek című műsorában Balázs Tibor legutóbb a Csornai Múzeum egyik különleges relikviáját, az 1848-ból származó Sopron vármegyei nemzetőr csákót mutatta be.
-
Indul a bakterház - a beledi iskolások előadásában
Le a kalappal a gyerekek és felkészítőik előtt! A Beledi Általános Iskola színjátszói profi előadást mutattak be a Soproni Petőfi Színház színpadán.
-
Évente 36 ezer ember fordul meg a KSE telephelyén
Böcskör Zsolt szerint jól sikerült a KSE felnőtt focistáinak téli felkészülése, melynek eredményeit majd a bajnokság során kamatoztathatják.
-
XI. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivál
Orbán József évtizedeken keresztül tökéletesítette a velős-hagymás sertésmáj receptjét. A kapuvári vendéglős addig-addig fejlesztette a helyiek kedvenc ételét, míg az bevonult Kapuvár gasztrotörténelmébe.
-
Március elején indul a megyei első osztályú bajnokság
Családi János abban bízik, hogy a CSSE felnőtt csapatának kezdeti lendülete a tavaszi bajnokság végéig megmarad.