Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Kényszerházasságnak indult a kistérségek együttműködése

Megerősítést kapott Tompáné Balogh Mária és Fodor József alelnöki pozíciója, valamint továbbra is Hámori György látja el az elnöki teendőket. A pénzügyi bizottság élére Horváth Ferenc, Szárföld polgármestere került, mivel elődje, Balogh István nem indult a faluvezetői küzdelemben. Új arcok is megjelentek a társulási tanácsban, mert az október 3-i voksolás eredményeként Mihályiban, Kisfaludon és Himodon leváltották a korábbi polgármestert.
Kapuvár vezetőjével beszélgetve többek között elhangzott, hogy egyfajta kényszerházasságként jöttek létre annak idején a kistérségi társulások, hiszen az egyesülések mozgatórugója elsősorban a pénz. Hámori György szerint az amúgy is egymásra utalt települések szempontjából nem volt rossz az alapelképzelés, de nem biztos, hogy ilyen formában kellett volna létrehozni. A  tizennyolc tagot számláló közösségük országos szinten még a kisebbek közé tartozik, s hogy melyik település kivel “jött össze”, az nem teljesen saját döntés, mert a minisztérium osztotta fel a térségeket. A kényszer szülte csoportosulásból adódó gondokat azért sikerült lokalizálni - jegyezte meg a társulás elnöke -, és a tagok belátták, hogy egyéni érdekeik érvényesítésén túl a többiek szempontjait is figyelembe kell venni. Egyik legjobb példa erre az oktatási intézmények felújítására beadott pályázat. A polgármester leszögezte: Náluk nem voltak  veszekedésig fajuló viták, mint ahogy erről a megyei média  mások esetében többször tudósított. A kiírási feltételeknek megfelelően két nagyobb intézmény jöhetett csak szóba:  a beledi és a kapuvári iskola, és utóbbi város vezetése gondos mérlegelés után úgy döntött, hogy átengedi a lehetőséget a szomszéd településnek. A kistérségi társulás elnevezése azt jelzi, hogy a közösség kétpólusúvá vált, ami Beled várossá nyilvánításában is sokat segített, ugyanakkor három mikrotérségi központot alakítottak ki Kapuvár, Mihályi és a már említett Beled részvételével. Ezek a települések pedig mágnesként vonzzák a közelükben lévő kisebb falvakat, ami tovább erősíti a köztük létrejött kohéziós erőt.
Kapuvár közigazgatási határán átnyúló kapcsolatrendszerében kiemelkedő helye van a kistérségi társulásnak - mondta Hámori György, majd tovább fejtegette: bármelyikük fejlődése, továbblépése, pozitívan hat a közösséghez csatlakozott többi településre. A Kormány előre sejthető szándéka szerint viszont csökken a kistérségek szerepe, és a közszférában bekövetkező, 2013-ra prognosztizált  struktúraváltás nagy valószínűséggel azt hozza magával, hogy inkább a járásokra helyeződik át a hangsúly, ezért nagyobb horderejű terveket már nem fogalmaztak meg.
Beküldés dátuma: 2010. 11. 24.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play