Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Megelőlegezte magának a technikusminősítő bizonyítványt

Varga Gábor, a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakiskola tanulója a szakmai tárgyakból mentesül a vizsgákon. A diák kivételezett helyzetét jórész magának köszönheti, mert kitartóan készült az országos megmérettetésre, ahol az első helyen végzett.

A Makón megrendezett Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny első helyezettje már kicsi korában beleszeretett a vidéki gazdálkodásba. Varga Gábor szülei régebben sertéseket is tartottak, de idővel felhagytak az állatállománnyal, ezért inkább a növénytermesztést erősítették. A búza és az árpa mellett néha próbálkoztak más haszonnövénnyel is.
A csornai fiatal a katolikus iskola befejezése után azért választotta a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakiskolát, mert belelát saját családja gazdálkodásába, de ettől függetlenül is érdekelte ez a terület. A hatodéves középiskolás nagypapája Bágyogszováton él, azon a településen, ahol földjeiken gazdálkodnak. A terület nem nagy, mindössze húszhektáros, ezért gépeikkel bérmunkát is vállalnak.
Varga Gábort a gépek is nagyon érdeklik, ezért traktort, kombájnt és autót is vezetett már a földutakon.
Visszatérve az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyre: A fiú iskolája lehetővé tette, hogy a gyakorlati foglalkozásokra szánt idő egy részét a felkészülésre fordítsa. Mikor a fiatalok megtudták az írásbeli eredményt, és kiderült, hogy a szakképzőiskolából hárman is bejutottak a legjobb tizenöt közé, tanárai hozzájárultak, hogy a verseny előtti két hetet tanulással töltsék. A felkészítő tanárok nyomon követték a szóbeli tételek elsajátítását, a főként számolásból álló írásbeli példákat pedig jól begyakoroltatták velük. Varga Gábor a megmérettetésen elért 85 százalékával biztos befutó volt, míg a második és harmadik helyezett közt csak néhány százaléknyi eltérés mutatkozott.
A vizsgán a motor gázcserevezérlésének javítása a húzósabb gyakorlati feladatok közé tartozott, s ezenkívül be kellett üzemelnie egy vetőgépet és egy traktort, továbbá legyártott egy vetőtengelyt is.
De mit nyert Varga Gábor a díszserlegen és az emléklapon kívül? Az ominózus napon fogja magát, és csak besétál a gépésztechnikus–minősítő vizsgára, majd megvárja, míg osztálytársai teljesítik a feltételeket, és velük együtt átveheti száz százalékra minősített bizonyítványát. A Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakiskola hatodéves tanulója Győrben a gépészménöki, illetve járműmérnöki szakon szeretné folytatni tanulmányait. A csornai fiatal nem akar külföldre menni, mert itthoni környezetben képzeli el jövőjét.

Beküldés dátuma: 2015. 04. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés