Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Megközelítőleg ötszázan vettek részt a kapuvári Szent Anna-napi szentmisén

A táncosok a régi hagyományokat felidézve öltöznek be a messze földön híres népviseletbe, hogy részt vegyenek a kapuvári Szent Anna- napi ünnepi szentmisén. A szervezők arra kérik a lakosságot, hogy aki még rendelkezik a korabeli ruházattal, öltse magára, és abban jelenjen meg a kapuvári búcsún.

– Örömünkre szolgál, hogy a templom védőszentjére, Szent Annára emlékezve évek óta viseletes szentmisét tartunk Kapuváron – mondta Csitei Gábor. A Kapuvár Néptáncegyüttes, valamint a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola közösségének természetes, hogy népviseletben vesznek részt az ünnepségen, de a civil lakosság is szívesen cseréli le hétköznapi ruháját a hagyományos öltözetre. A helyi hagyományőrző nyugdíjasklub tagjai, valamint a templomba járó hívek szintén megmutatják magukat a díszes ruházatban. A kapuváriak programjára saját népviseletükben látogattak el a vitnyédi és a szanyi táncosok.
– Nagyon nagy dolog, hogy ilyen szép számban ünnepeltük együtt Szent Annát. A szentmisét követően közösen vonultunk ki a térre, ahol a hagyományokhoz híven eljártuk a kapuvári verbunkot. Régen szokás volt Kapuváron, hogy a nagyobb ünnepek alkalmával előadták „apáink táncát”, a kapuvári verbunkot, mely egyébként helyi értéke is a városnak. Ezt követően páros táncot mutattunk be a főtéren, melybe a nézők is bekapcsolódhattak – tette hozzá a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője.
A búcsúi programon vendégcsoportok is szerepeltek, köztük a Sopron Táncegyüttes, valamint a budapesti Csepel Táncegyüttes, helyből pedig a Kapuvár Néptáncegyüttes és a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai képviselték a várost.
Délután táncos-zenés felvonulásra várták a látogatókat. Az önkormányzattal közös szervezésben búcsúi rendezvényre került sor a kapuvári várárokban, ahol a népi vonulat mellett populárisabb előadók léptek fel, este pedig Bikini koncerttel zárták a napot.
– Aki a pandémiás helyzet után szeretett volna kimozdulni, kikapcsolódni a családjával, ezen a programon megtalálta magának a szórakozási lehetőséget. Beérik az a több évtizedes munka, amit a táncos közösségben végzünk, hiszen a reneszánszát éli a néptánc. Kapuváriaké ez a tánc, ez a viselet, ez a kultúra, és ettől vagyunk mi a Rábaközben kapuváriak – hangsúlyozta Csitei Gábor.

Beküldés dátuma: 2021. 08. 10.

Kapcsolódó hírek

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play