Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Minden évben bővül a bigézők csapata

Németh László édesapja háromgyermekes parasztcsaládból származott, és az akkori szokások szerint  kitaníttatták a legidősebb fiút, aki jegyzőként került el Kisfaludra, majd az  az ‘50-es években visszaköltözött Vásárosfalura. A család jó tíz esztendő múlva annyira megerősödött, hogy idősebb Németh úr befejezte saját otthonát, s mikor a fiú hazaérkezett, beépítette a tetőteret, s azóta is e házban él. 1974-től felvették a csornai  földhivatalba, ahonnét 15 évnyi munkaviszony után ment át a beledi községi közös tanácshoz. A kirendeltségvezető a rendszerváltást követően Dénesfa, Edve, Vásárosfalu és Cirák igazgatási ügyintézője lett.
Németh László rövid bemutatása után kanyarodjunk vissza eredeti témánkhoz, mely a Beled környékén csak bilicke néven ismert népi játék, a hivatalos irodalmi adatokban viszont a bigézés címszó alatt szerepel. A Távol-Keletről Európába került, gyerekek által kedvelt foglalatosság lényege, hogy a két végén kihegyezett, 12 cm-es fadarabot, vagy bigét a felütés után még a levegőben kell eltalálni egy hosszú ütőléccel. Annak idején a kavicsozott utakat sem igen ismerték, ezért amikor tavasz táján kezdtek felszáradni a sáros szakaszok, a gyerekek kitódultak a szabadba. A fiús játékok közé tartozott a karikázás, a csigázás, a bilickézés, a vonalradobás (cakkozás)és a golyózás. Utóbbiakat inkább a nagyobbak űzték, mert nekik már volt némi zsebpénzük - tudtuk meg Németh Lászlótól. A bigézéshez két csapatra volt szükség és egy viszonylag sima felületű pályára. Az erre a célra kialakított mélyedésből kellett kipöckölni a bigét. A lyuk mellett várakozók az ütőcsapathoz, a pályánál állók pedig a mezőnyhöz tartoztak, és ha közülük valaki elkapta a levegőbe emelt fadarabot, onnantól vesztettek az ütők, s jöhetett a helycsere. A többfordulós  játékban a lyuktól való távolság alapján adták a pontokat, amelyet kakaslábfejjel mértek ki. Arra nagyon kevesen voltak képesek, hogy háromszor is eltalálják a repülő bigét, de ezen kivételek közé tartozott a vásárosfalui Tóth Jani, aki “végigütötte”a falut. Régen árgus szemmel figyelték egymást a résztvevők, mert a legkisebb mozgást is pöckölésnek, vagyis kísérletnek vették, ezért  könnyítettek a szabályokon a kevésbé ügyesek kedvéért.
Húsvét hétfőn, a locsolás után inkább a vonalra dobást és a tojásba vágást játszották, de arra már profi szinten űzték a bilickézést - mesélte Németh László, aki azóta némileg kiesett a gyakorlatból, mert ritkán veszi kézbe az ütőt. A népi szokást felelevenítő szervezőt mindig meglepi a nagy érdeklődés, hiszen még a lányok is csatlakoznak a mulatsághoz. Nemrég csupán annyi gondjuk akadt, hogy időközben leaszfaltozták a kocsma előtti teret, és ugyebár mégsem lehet egyszerűen lyukat kaparni az aszfaltba. De az élelmes falugondnok erre is talált megoldást: fémvágóval csinált mélyedést a talajba, gondolva, jó lesz az több éven át.
Beküldés dátuma: 2011. 04. 27.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play