Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Mindent a kedvencekért: téti kisállatrendelő

– Ha végzős koromban valaki azt mondja, hogy szívultrahang vizsgálatokat csinálok majd a saját rendelőmben, valószínű nagyot nevettem volna – mondta az említett vizsgálatot ma már rutinfeladatként végző dr. Horváth Dezső. A téti állatorvos a győri Révai Miklós Gimnázium befejezése után a fővárosi Állatorvos-tudományi Egyetemen folytatta tanulmányait. Biztos, stabil tudásra volt szüksége, hogy egyáltalán bejusson a patinás intézménybe, amire a győri középiskola tökéletesen megfelelt. Diákként sosem tartozott a felső elithez, de jó erős négyesét végig teljesítette.
Az egyetem öt és fél éve alatt sok elméleti és valamivel kevesebb gyakorlati ismeretre tett szert, ami lehet, hogy még ma is így van. Európai mércével mérve azért összességében erős alapokat kapott. 

Az állatorvosnak hét-nyolc évnyi tapasztalat kellett ahhoz, hogy a saját lábára álljon.
A doktor – az általános állatorvosi képzés után – 1995 decemberében kezdte paxisát. Gyakornoki évei alatt egyébként mikrobiológiával foglalkozott a győri Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás laborjában. A rövid bábolnai kitérő után  kisállat-rendelőkben dolgozott. Két oka is volt arra, hogy Tét mellett tette le a voksát: innen származik, továbbá húsz-harminc kilométerre volt a legközelebbi városi rendelő.
Az állatorvosnak minden napra jut bőségesen teendő, de nem okozunk túl nagy meglepetést azzal, ha eláruljuk, hogy  páciensei főleg a kisállatok: a cicák, a kutyák, a nyulak és talán még a görények. Az ennél kisebb testméretűeket az egzotikus kategóriába sorolják, mint a degut, a tengerimalacot vagy a szibériai csíkosmókust.  – A haszonállatok tartása atomjaira esett szét, és a korábbihoz képest csak kb. a századrésze maradt meg. Praxisomnak talán a három-öt százalékát teszik ki a sertések és szarvasmarhák – mondta dr. Horváth Dezső, aki mindettől függetlenül reggeltől estig dolgozik, és a torlódások elkerülése végett időpontra hívja „ügyfeleit”. Mivel az ortopédia speciális terület, rendelőjében ilyen jellegű műtéteket nem végeznek, de ezen kívül minden bajra keresnek megoldást.
Évente visszatérő feladat az ebek veszettség elleni kötelező védőoltása, ami adminisztrációval terheli az orvosokat. Az oltási fegyelem pedig változó: van, aki automatikusan kéri, ezért minden megy a maga útján, míg mások csak a felszólításra reagálnak. A rendszer talán sosem lesz száz százalékos, mert mindig akadnak olyanok, akik kivonják magukat a kötelezettség alól, de remélhetőleg egyre többen eleget tesznek a kötelezettségnek.
Az állatorvosi munka még a sokat tapasztalt szakembereknek is tartogat néha meglepetéseket, mert az egyszerű rutinbeavatkozásnak induló dolog is jelenthet a végén nagy kihívást. Szintén problémás, ha olyan betegsége van a páciensnek, amelyről nem szól a magyar szakirodalom. Szerencsére azért az esetek többségében sikerül megmenteni az állatokat, aminek a gazdával együtt örülhetnek.
A dinamikusan fejlődő ágazatban csak az állja meg a helyét, aki részt vesz a továbbképzéseken.
Az elméleti tudás, illetve elvárások mellett a technika is folyton változik. A téti orvos szerint nem lehet hátradőlni, mert állandóan toppon kell lenni. A laborautomatával és ultrahang készülékkel  felszerelt téti rendelőben  röntgen, valamint endoszkópiás beavatkozáshoz szükséges eszközök beszerzését is tervezik. A négykezes műtétekkor az orvosnak ápolónő végzettségű felesége szokott asszisztálni, aki fél szavakból is megérti, hogy férjének mire van szüksége. A házaspár két kisfiút nevel, és sűrű elfoglaltságaik mellett igyekeznek rendszeresen találkozni a gyerekek nagyszüleivel.
Dr. Horváth Dezső mobiltelefonját nem kapcsolja ki, így a téti kisállatrendelő reggeltől estig hívható: +36 20/414-99-42.
Beküldés dátuma: 2013. 11. 15.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés