Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nagy utat járt be, hogy megvalósítsa álmát, de boldogan tér haza

A potyondi születésű Lukácsy Jenő jól emlékszik a vörös színű logobó alatt megtartott március 15-i ünnepségekre, s arra, amikor az éj leple alatt akasztották fel a nemzeti színű zászlókat a fák tetejére. A pártgyűlésről hazatérő idősebb Lukácsy a Szabad Európa Rádiót hallgatva hozta helyre gondolatait, pedig ezzel az egyszerű cselekedettel a szabadságát kockáztatta. Az édesapát tulajdon otthonában lőtték agyon az oroszok, mert – mint utólag kiderült – szemet vetettek a  csizmájára. Az édesanya újabb házasságkötése miatt a család Kisfaludra, majd nem sokkal később Vásárosfalura költözött, s a változatos életutat bejárt riportalany azóta is az utóbbi települést tekinti szűkebb szülőhazájának. Itt tanult ötödikes koráig, majd Beledre került át, ‘56-ban pedig felvették Győrbe. A textilipari szakközépiskolában azzal vigasztalták, hogy talán idővel át tud jelentkezni a soproni villamosiparira, hisz ez a szak volt a szíve-vágya. A terv a forradalom kitörése miatt nem sikerült, így neki mindössze három hónap jutott a felhőtlen tanulóévekből.

Akkor döbben rá fiatalkori tettének valódi súlyára, és csodálkozott rá saját bátorságára, amikor a fia is 14 éves lett.
Lukácsy Jenő 1956. november 13-án hagyta el az országot, mert nem bírta tétlenül nézni, hogy leverték a forradalmat. Elmondása szerint őt sokkal jobban megérintették az események, mint az átlagos tinédzsereket. Így történhetett, hogy már 14 évesen tökéletesen átlátta a rendszerben rejlő gonoszságot. Végignézte, amikor gumibottal próbálták jobb belátásra bírni a falu lakosságát. A három napig tartó agitálásnak meglett az eredménye: többen beléptek a pártba. A kalandvágytól nem kevésbé fűtött fiatal másnap az Ausztriában élő távoli rokonnál szállt le a Győrből induló vonatról. Nem vezetett egyenes út az USA-ba, mert jó fél évig segédmunkásként dolgozott az osztrák fővárosban, majd onnét bekerült az egyik tiroli magyar gimnáziumba. A következő iskolában kitanulta az elektroműszerész szakmát, s csak ezután vándorolt ki Amerikába. Az akkor már német nyelven beszélő vásárosfalui fiatal egy másik, Los Angeles-i rokonnál kötött ki. Úgy mesélte, hogy az angollal sem volt gondja, mert könnyen tanult, és szinte ragadtak rá a szavak. Katonaideje alatt Németországba került, és a német–amerikai barátságot ápolandó, elég sokat fociztak. Ennek kapcsán ismerkedett meg leendő feleségével, Helgával. Vele csak később mentek vissza Amerikába, mert Lukácsy Jenő leszerelése után még elvégezte az elektromérnöki kart. A Los Angeles-i IBM-számítógépek felújításával foglalkozó cégtől nyolc hónap után átjelentkezett a Siemens kinti orvostechnológiai vállalatához. A szervizmérnökként kezdő szakember olyan jó alapokat hozott magával, hogy három éven belül bekerült az alsóbb szintű vezetők közé. A ranglétra következő fokán Texas és Oklahoma  régiós főmérnöki állása várta. Olyan jól beindult az üzlet, hogy a nyugati zónához tartozó egységben négyszáz szervizmérnök tartozott a keze alá. Később áthelyezték a budapesti orvostechnikai ágazat igazgatójának, s ilyen minőségében az értékesítést és a szervizelést is felügyelte. – Nagyon örültem, amikor ide kerültem, de legalább akkorát csalódtam. A korrupció olyan mérvű, hogy az már elképesztő! – mondta Lukácsy Jenő, akinek nem volt egyszerű dolga, mert úgy kellett lavíroznia és eredményeket felmutatnia, hogy ötven éves fejjel nem volt hajlandó feladni az erkölcsi elveit. Még folytathatta volna a munkáját öt éven át, de ő azt mondta: köszöni szépen, ennyi elég volt. 1995-ben jelentős végkielégítéssel vonult  nyugdíjba és visszaköltözött Amerikába, ahol megkezdte a használt Siemens röntgengépek exportját szülőhazájába. A cég méretei szerint nem túl nagy, de tisztes jövedelemhez juttatja az alapítókat.
Visszatérve az emigrációra: Lukácsy Jenő tizenegy éven át nem láthatta a családját. Első hazatérése alkalmával megtörtént a kihallgatása, és a hatóság azzal riogatta, hogy nem engedik többé vissza. Kémkedésre csak azért nem akarták beszervezni, mert focizott a hadseregben, és ebből arra következtettek, hogy nem alkalmas a szellemi kvalitást igénylő feladatra. Később évente repült a családjával Magyarországra, de gyermekei az őrtornyok és a határzár miatt nem érezték magukat szabadnak az édesapa hazájában, aki viszont szerette volna, ha fia és lánya a nagymamánál magyarul tanulnak.
Lukácsy Jenő legutóbb a vásárosfalui disznóvágáson járt itthon, de ettől függetlenül is rendszeresen visszatér, hogy meglátogassa két öccsét. Szabadidejében gyakran túráz vagy síel az ausztriai hegyekben, és ha magyar barátai hívják, rögtön átruccan az ismerős vidékre, hiszen most már háborítatlanul megteheti.... Beküldés dátuma: 2012. 03. 21.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés