Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Nagyszabású bálokat rendeztek a kapuvári vár falai közt

Kapuvár egyik jelképe, a várkastély is a Megyerikumok közé került. Az Esterházy kasély a korábbi vár kőanyagából épült, ahol a 19. században már különféle hivatalok működtek. Az állagmegóvó tevékenységet az 1864-ben beköltözött Berg Gusztáv kezdte meg.

A 12. században már vár állott Kapuváron, és az ország nyugati védelmét szolgáló kapu első írásos említése 1162-ből való – kezdte a történelmi visszatekintést Pavlóczki Béla. A királyi tulajdonban lévő épület több alkalommal más-más család birtokába került, az 1540-es években pedig – tartva a török támadásoktól – megerősítést nyert a vizesárokkal körülvett, kőfalból épült vár. Az 1680-as évekből került elő a – tulajdonos Esterházy család alkalmazásában lévő – Greischer Mátyás mérnök által készített legismertebb ábrázolás. A Rákóczi szabadságharc utolsó éveiben Esterházy Antal kiüríttette és felrobbantatta a várat, hogy ne kerüljön a labancok kezébe.
– Ettől kezdve megszűnt a település katonai szerepköre, ezért az emberek iparral és földműveléssel kezdtek foglalkozni. Az 1826-os kapuvári parasztlázadás résztvevői a megnyirbált kiváltságaik ellen léptek fel – mondta a történész. Ekkoriban már állt az a kastély, amelyben videofelvételünk is készült. A 19. századi átépítések mindegyike Berg Gusztáv nevéhez köthető. Ekkor készültek el azok a díszítőmotívumok is, amelyek mostanság jellemzik az épületet. 1864 és 1910 között pezsgő szellemi és kulturális élet folyt a Berg család otthonául szolgáló kastély falai közt, ahol a főúri vadászatokra érkező vendégeket elszállásolták.
A báró halála után folyamatos romlásnak indult az épület, a második világháború időszakában pedig állami tulajdonba került. A kastély felújítására az 1950-es évek végén került sor, és onnantól a tanácsnak, a könyvtárnak és a múzeumnak adott otthont, ma pedig a városháza és a járási hivatal működik a jelentős történelmi eseményeket megélt falak közt.

Beküldés dátuma: 2016. 04. 19.

Kapcsolódó hírek

 • Királyi kényelem az Orient Expresszen

  A 19. század végén a vonat volt a leggyorsabb közlekedési eszköz. Pavlóczki Béla egy ezzel kapcsolatos, 150 évvel ezelőtti történetet me-sélt el legutóbb a Rábaközi Televízió nézőinek.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play