Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Poszterbemutató az atomkatasztrófa áldozatainak emlékére

Kapuváron olyan átfogó plakátkiállítást rendeztek a témával kapcsolatban, melyen a kísérleti atomrobbantásokról, a japánokat ért támadásról, az 1986-ban bekövetkezett csernobili katasztrófáról adnak hírt a képek és az idézett szövegrészek. A tárlat további részében a nemzetközi sajtóreakciókból is szemelvényeztek a rendezők. A kifüggesztett térkép azt mutatja, hogy Magyarországot milyen mértékben érte az atomfelhő.
Majdnem mindegy, hogy emberi mulasztás vagy
természeti csapás okozza az atomerőműben a bajt, mert a következményei több évtizeden, évszázadon át megmaradnak és nyomorgatják az ártatlanokat. Boross János kiállításszervező a számos országban elindított atombomba-kísérletek mellett a hasadóanyag békés célra való felhasználását hangsúlyozta. Az elmúlt évtizedekben több neves tudós emelte fel a szavát a kísérleti robbantások beszüntetéséért. A nemzetközi orvosmozgalom Helsinkiben kiadott hivatalos közleményében a következőt tartalmazza: nukleáris háborúban nincs lehetőség orvosi kezelésre, ezért az egyetlen gyógymód a megelőzés - idézett a nyugalmazott intézetvezető asszisztens. A Csernobilban felszabaduló radioaktív felhő hazánkat is elérte, különösen Nyugat-Magyarországot. – Köztudott, hogy ha radioaktív anyag kerül a szervezetbe, azonnal fizikai és kémiai folyamatok indulnak meg, melyek befolyásolják a sejtek anyagcseréjét. Ha nagyobb dózist kap valaki, akkor el is pusztulhat a sejt - mondta Boross János. A genetikai hatás sajnos több generációt is befolyásolhat. A tüdőbeteg-gondozó intézet volt munkatársa megjegyezte: A Rábaközben megemelkedett a tüdőbetegek száma.
A poszterbemutató anyagát a nyugdíjas asszisztens gyűjtötte össze, mert úgy érezte, hogy ennyivel tartozik a tragédiát átélt áldozatoknak. Füzi József a fotók és a szöveges információk grafikai elrendezéséről gondoskodott. Boross Jánost régóta irritálja, hogy a szakkönyvekben nem szerepelnek a magyar sugárkutatók neve, ezért róluk is megemlékezett, valamint nekik állított emléket a régi röntgengépek bemutatásával. A hamburgi Szent György-kórház parkjában felállított emlékmű a sugárkárosodást szenvedett orvosok neveit őrzi, melyek között tizenegy magyar is szerepel. Mivel Magyarországon nem találkozott hasonló mementóval a volt tüdőgyógyász asszisztens, kiállításán elkülönített egy részt a hivatásuk gyakorlása következtében elhunyt orvosok tiszteletére. A megyében két helyen is szaktanácsadást tartó Boross János előzetes megkeresésre bárkinek bemutatja a kapuvári tüdőgondozó alagsorában elhelyezett szemléltető tárgyakat és dokumentumokat. Az érdeklődő alapos tárlatvezetésre is számíthat.
Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play