Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Rönktolással a barátságért

Az Óbudai Egyetem székesfehérvári hallgatói idén áprilisban rendezték meg a „Visszatolás 2017" nevű rendezvényt, melynek alkalmából egy faragott obeliszket toltak egészen Sopronig. A közel 200 kilométeres útszakasz vásárosfalui állomásán kameránk is jelent volt.

A szokatlan kezdeményezés előzményeiről annyit érdemes tudni, hogy 1989-ben a bányász–erdész barátság kifejezésére a bányászok egy csillét toltak Miskolcról Sopronba. A hagyomány napjainkra továbböröklődött a selmeci hagyományokat őrző egyetemek között. Került azóta csille Miskolcról Dunaújvárosba, Sopronból rönköt toltak Miskolcra és Dunaújvárosba, valamint 2006-ban Sopronból és Miskolcról együtt utazott egy csille és egy rönk Selmecbányára.
Mivel 2014-ben a Geoinformatikai Kar kivált a Nyugat-magyarországi Egyetem kötelékéből, és az Óbudai Egyetemhez csatlakozott, sa hallgatók ezzel az eseménnyel tettek tanúbizonyságot összetartozásunkról és barátságunk erejéről.
A próbatételt folytatásaként a székesfehérvári hagyományőrzők kisebb magja egy obeliszket tol el Sopronba. A közel 200 kilométeres útvonal során a következő városokat érintik: Székesfehérvár - Bodajk – Dudar - Bakonybél - Pápa – Vásárosfalu – Fertőszentmiklós – Sopron.
Idén az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetének huszonkét hallgatója vállalkozott arra, hogy eltolják a mészkőből faragott obeliszket a székesfehérvári alma mater épületétől egészen Sopronig. Televíziónknak Fésüs Csaba, alias „Mosoni betyár”, valamint Gál András, fedőnevén „Nótafa” nyilatkozott a nem mindennapi kezdeményezésről. Az egyetemisták elmondták, hogy az időjárás kicsit megnehezítette a dolgukat, de a kedvüket nem szegte teljesen: nóta és beszélgetés kíséretében gyürkőztek neki a feladatnak. A csapat április 27-én haladt át Vásárosfalun. A fiúbanda van annyira elszánt, hogy akár a visszautat is megtették volna gyalogosan, de akciójukra nem tudtak több időt szánni. Útjuk során naponta átlagosan huszonhárom kilométert tettek meg és a Bakonyt elhagyva, a sík terepen több mint harminc kilométert haladtak Vásárosfaluig.

A fogadó település részéről Molnár Sándor elmondta, hogy a község lakossága büszke a vásárosfalui gyökerekkel rendelkező Fésüs Csaba főszervezőre. A polgármester és csapata vacsorával vendégelte meg a fiatalokat, valamint kényelmes szállással kínálták őket az éjszakára. Vásárosfalu közössége mindig szívesen látja a falun áthaladó vagy az oda betérő látogatókat és nyitottak valamennyi pozitív kezdeményezésre. A település valamennyi rendezvényéért felelős a faluház vezetője, Tompáné Balogh Mária, aki az önkéntes segítőkkel együtt sokat tesz azért, hogy a falu lélekszámához képest színes programokkal örvendeztesse meg a helyieket.

Beküldés dátuma: 2017. 05. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek