Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Szakácsok versenyeztek Kapuváron

A szakácsok erőpróbáján a szervezők azt várták a fiataloktól, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Az iskolából kikerülő tanulok még nem „kész” emberek, mert az önálló munkához sokat kell gyakorolniuk.

A Berg Chef Kupát az iskola 40 éves, valamint a kapuvári szakképzés 130 éves évfordulójának tiszteletére rendezett tavalyi jubileumi ünnepségen tartották meg először. A szervezők nem vérre menő küzdelmet szerettek volna látni, így a programot azzal a céllal hozták létre, hogy a régió szakképző intézményeiben tanulók ismerjék meg egymás szokásait. A tapasztalatcserén részt vevő győri, csornai és kapuvári szakképző iskolák fiataljai hasznos, élményekkel teli információkkal gazdagodtak a nap folyamán – tájékoztatta televíziónkat Nagyné Szabó Nikoletta, a Berg Gusztáv Szakiskola igazgatója.
Az idei megmérettetésen szintén a Rábaköz ismert ételei kerültek terítékre. Az elbírálásnál alapvető szempont a tálalás, az ennivaló hőmérséklete, továbbá az íze. A mindent látó zsűri tagjai az ételek elkészítésén túl sok mindenre figyeltek, például a tisztaságra, vagy a keletkező hulladékok mennyiségére.

A himodi Gyürü Klaudia négy éve döntött úgy, hogy ezt a szakmát választja. Mivel szülei reggeltől estig dolgoztak, gyakran főzött két kisebb testvérére. Addig-addig próbálkozott az ételkészítéssel, míg megkedvelte azt. Első sikerélményét a krumplis tészta jelentette, majd édesanyját figyelve egyre több mindent bevállalt. A Berg Gusztáv Szakiskola tanulója a főzésnek egyedül szeret nekiállni, legfeljebb ha megakad, akkor kér segítséget anyukájától. Klaudia az iskola szakmai képzésével elégedett. Tanulmányainak elején a levesekkel ismerkedett, s mivel nincs kedvence, valamennyi ételnek örömmel nekikezd.
A televíziónknak nyilatkozó lány a Berg Chef Kupán két fiú társával alkotott egy csapatot. A versenyen előételnek húslevest, főételnek kapuvári bicskást és csermajori töltött bordát kínáltak, a desszertes tányérra pedig rakott palacsinta került. A kapuvári Berg Gusztáv végzős tanulója egyelőre nem tudja, hogy hol fog elhelyezkedni, de természetesen szakmájával szeretne érvényesülni.
A hanságligeti Erdős Ramóna idén végez a csornai Kossuth Lajos Szakiskolában. Szakmaválasztását nagyban befolyásolta, hogy milyen képzési lehetőségek adódnak a környéken, ugyanakkor ma már örül annak, hogy a szakács mesterségre adta a fejét. Első önállóan készített étele a párolt rizs volt. A diák meg van elégedve a csornai intézményben folyó oktatással. A megkezdett vonalon tovább haladva szeretné megszerezni a szakoktatói vizsgát.

A tisztaság az első, ezért a szakács tanulóknak mosogatni is meg kell tanulni – mondta a regionális szakács csapatverseny egyik zsűrije.
Szalai József 1976-ban végzett a soproni vendéglátóipari szakközépiskolában. Pályafutását az 1977 áprilisában nyíló csornai Korona Étteremben kezdte, ahol Belányi József főnöksége alatt sajátította el a szakma gyakorlati alapjait. A másodosztályú besorolást kapott, de osztályon felüli kiszolgálást biztosító étterem felszereltségét tekintve több évvel megelőzte korát, ezért sok híresség megfordult Csornán. Interjúalanyunk ezt követően Bágyogszovátra került, majd a szárföldi vendéglőt szerződéses üzemeltetésben működtette. Szalai József nyolc év után kitekintett nyugatra, ahol egy virágkertészetben kötött ki. Igaz, hogy pályát változtatott, de ezt a munkát is nagyon kedvelte. Az ausztriai munka mellett termőfölddel foglalkozott itthon: egyedül művelte az ötven hektárnyi területet. A két foglalatosságot egy idő után nem tudta összeegyeztetni. A tizenöt fővel dolgozó Garta Vendéglőt egyéni vállalkozóként kezdte, s jelenleg kft. formájában üzemelteti. Szalai József a tanulók létszámát szeretné bővíteni, de sajnos többet nem nagyon enged a konyha befogadóképessége. Riportalanyunk szerint az iskolából kikerülő fiataloknak legalább másfél évet el kell tölteniük a gyakorlati helyen, hogy önállóan rájuk bízzanak egy–egy műszakot.

Visszatérve a diákok által elkészített menüsorra, joggal kérdezhetjük, hogy mitől bicskás a kapuvári étel? Szalai József megmagyarázta: Régen bugylibicskát adtak ajándékba az ennivaló mellé, de a vendéglős sok éve keresi a környéken azt a fafaragót, aki elkészítené a kis méretű eszköz prototípusát. Mi a receptje a Berg Gusztáv Szakiskola eredményes szakképzésének? A tanulók lelkesedésén túl szükség van a magasan kvalifikált oktatógárdára, valamint a külső gyakorlati helyek támogatására.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés