Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Szépülnek az utcák, a közterek Kapuváron

Hámori György legutóbbi televíziós interjújában sokat sejtetően megjegyezte: A kapuvári városvezetés komoly tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy újabb betelepülők érkezzenek az ipari parkba. A részletekről viszont csak akkor kíván beszélni, ha a „papíron megszáradt a tinta", vagyis aláírt szerződésről tud beszámolni.

Hámori György elsőként a Laurastar nemrég átadott új csarnokáról beszélt. A polgármester szerint abból a szempontból érdemes nézni a felső kategóriás vasalókat gyártó és szervizelő cég történetét, hogy teljes egészében Kapuvárhoz kötődik. A rábaközi kisváros egy kínai és egy szlovák településsel versengett annak idején, hogy a svájci vállalkozás náluk telepedjen le és hajtsa végre fejlesztését. A Laurastar 2007 végén, 2008 elején kezdte meg működését a városban, és azóta töretlen fejlődést mutat, ezért hamarosan nagyobb csarnokra lett szükségük.
A Laurastar dolgozói nélkül a cégvezetés nem döntött volna úgy, hogy hosszabb távra terveznek Kapuváron, ezért köszönet jár a helyi munkaerőnek – tette hozzá a polgármester. A kapuváriaknak megnyugtató, hogy a családi cég itt szándékozik maradni Kapuváron, ráadásul hosszú távra tervez.
Miért fontos egy ilyen cég jelenléte olyan városban, ahol munkaerőhiány van? Az ötven főnek munkát adó vállalkozás lehetőséget kínálhat azon ingázóknak, akik jelenleg Győrbe vagy Sopron fele keresik a boldogulásukat. Az ausztriai keresetekkel nem veszi fel a versenyt, de általánosságban elmondható, hogy Kapuváron is javulást mutatnak bérek. A jó szakembereket egyre inkább megbecsülik a munkáltatók – hangsúlyozta a városvezető.

Az utcák és járdák állapota mindig sarkalatos kérdés a városban. Hámori György szerint az embereket elsősorban nem az érdekli, hogy a város hogyan működik, vagy a költségvetése mennyire stabil. A polgármester úgy véli, a maguk szempontjából igazuk van, mert az előbb felsorolt ismérvek mind megfoghatatlan dolgok.
Ötödik évébe érkezett Kapuvár járdafelújítási programja, mely iránt folyamatosan nőnek az igények. A lakók önerőből újítják fel a járdát, melyhez az önkormányzat biztosítja az építőanyagot.

– Az emberek elmozdultak abba az irányba, hogy nemcsak követelőznek, hanem tesznek is a siker érdekében – jegyezte meg Hámori György. Az Ausztriában dolgozók az ott megszokott színvonalat kezdik áthozni ide is. Kapuváron egyre szebbek a házak, rendezettebbek az udvarok, látni a fejlődést – mondta a riportalany. – Az önkormányzat saját forrásaiból próbálja rendben tartani az utakat, de ebből a szempontból jócskán el vagyunk maradva nyugati szomszédunktól – fogalmazott.

A polgármester a folyamatban lévő és várható útfelújításokról is beszélt. Jövőre folytatódik a Vargyas utca felújítása, de a pénz nagyban meghatározza, hogy mekkora szakasznak tudnak nekiállni.
A Vargyas utca esete azért érdekes, mert eleve több szakaszos felújításnak indult a munka tavaly, hiszen a teljes rendbe tétele kb. 200 millió forintot igényelne. Először a legkritikusabb állapotban lévő szakasznak álltak neki, mely a Damjanich utca felőli részt jelenti a Felsőmező utcai bekötőig.

A munkát a Felsőmező utcától a Soproni úti „Y" alakú elágazóig folytatják. A Vargyas utca közepéről sem feledkeztek meg, csak megváltoztatták a munkálatok sorrendjét. A tömbház építése miatt a parkolótól az Esterházy Pál sétányig vezető szakaszt vették előbbre, hisz ott a vízelvezetéstől kezdve egyéb átalakítások is várhatóak. Nem lenne szerencsés, ha a felújított utat ismét fel kellene túrni a közművek rendezése miatt. A Pozsonyi utca vége szintén megérett a felújításra, de a városvezetők a gartai részen is látnak olyan útszakaszokat, amelyekhez feltétlenül hozzá kellene nyúlni.

Hámori György a folytatásban az első alkalommal megrendezett Kapuvári Csörge- és kolbászfesztiválról beszélt. Szerinte a sikeres rendezvény titka a belefektetett munka. A befektetett energiának persze nem mindig van meg rögtön az eredménye, de vallja, hogy előbb-utóbb meg kell térülnie. A recept így írható le: munka után jön a tapasztalás, majd azokból tovább építkezve újból meg kell próbálni, tehát nem szabad feladni.

Az ún. „kanász gödörben", a Felső mező utcai részben már az első licit alkalmával elkelt a meghirdetett hat telek. A következő licit időpontja nem dőlt el, de a polgármester jelezte, hogy már most komoly érdeklődés mutatkozik a leendő építési telkek iránt. Az önkormányzat azt az ígéretet tette, hogy rendbe teszi a parkot is, gondolva arra, hogy az eddig ott focizó fiatalok se járjanak rosszul, tavaszra új pályát építenek. A terület füvesítése megtörtént, és a város beszerzi a játékhoz szükséges kispályás kapukat. A folytatásban várható a játszótér alapjainak kialakítása, hogy a kisgyermekesek is jól érezzék magukat.
A lakótelepiek láthatják, hogy elkészült a sportpark, melyet pályázati forrásból alakítottak ki. A hivatalos átadására kicsit még várni kell, mert a kivitelezést végző cég a többi fejlesztésével együtt akarja kitűzni a műszaki átadás időpontját.
Hámori György végül elmondta, hogy szintén folyamatban van a korábban elnyert tizennégy TOP-os pályázat kivitelezési terveinek elkészítése. Nem kis fejtörést okoz, hogy az időközben megemelkedett építési árakhoz igazítsák anyagi lehetőségeiket.

Beküldés dátuma: 2017. 11. 07.

Kapcsolódó hírek

További hírek