Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Több lehetőség közül választhatnak a Csukásba jelentkező diákok

A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket. A Csukásba jelentkező fiataloknak nem kell részt venniük központi írásbelin, mert az év végi, illetve az utolsó félévi jegyeiket figyelembe véve rangsorolják őket. A felvételi keretpontszámokat a jelentkezők létszámának függvényében határozzák meg.

A csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola  egy szakgimnáziumi és öt szakközépiskolai képzésben kínál továbbtanulási lehetőséget a nyolcadik osztályos diákoknak a következő tanévre. A szakgimnáziumba jelentkezők a hagyományoknak megfelelően mezőgazdasági gépésztechnikus, a szakközépiskolai osztályokban pedig mezőgazdasági szakterületen gépész, gazda, családi gazdálkodó és kertész szakmák közül választhatnak. A műszaki szakterületen új lehetőségként jelenik meg a hegesztő szakképesítés. A mezőgazdasági gépésztechnikusok 4+1-es rendszer szerint tanulhatnak, ami azt jelenti, hogy az első négy évben a szakmai alapozás mellett elsősorban az érettségire készülnek. A tizedik év végén kell eldönteniük, hogy szeretnének-e részt venni a mellék szakképesítésben, amely szerint a tizenkettedik évfolyamon OKJ-s mezőgazdasági vállalkozói szakképesítést szerezhetnek. Amennyiben nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel, még mindig két út áll előttük: az érettségi évében jelentkeznek valamilyen felsőoktatási intézménybe, vagy a plusz egy esztendő keretén belül leteszik a mezőgazdasági gépésztechnikus vizsgát, melynek feltétele a traktorvezetői jogosítvány. A mezőgazdasági gépész szakmát tanulóknak kevesebb elméleti anyagot kell megtanulniuk és több a gyakorlati órák száma. A szakmai vizsgát követően egy év alatt megszerezhetik a gépszerelő-javító OKJ-s képesítést. A gazda szakképzésen főleg növény- és állattenyésztéssel foglalkoznak, mellette minimális gépészeti és gépüzemeltetési ismereteket is szereznek, továbbá a kertészettel, mint szakmával foglalkoznak a résztvevők. A kertészeti szakképzés keretében gyümölcs- és zöldségtermesztéssel, illetve szőlészettel foglalkoznak a tanulók, akik az alapismereteket az iskolában sajátítják el, a gyakorlati képzésre szintén helyben, illetve a mezőgazdasági vállalkozóknál kerül sor. A régióban egyre nagyobb igény mutatkozik a hegesztők iránt, ezért a Csukásban elindítják a képzést a  következő tanévtől.

Beküldés dátuma: 2019. 01. 21.

Kapcsolódó hírek

  • Megalakult a Csornai Református Missziói Egyházközség

    Csornán jövője van a reformátusoknak, ami az Úristen ajándéka, de azért a gyülekezett tagjainak is sokat kell tennie azért, hogy önálló közösségként vegyenek részt a református egyház életében – mondta dr.

További hírek

DANUBIUS play