Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

1956-os megemlékezés Kapuváron

A magyar emberek megmutatták, mire képesek a szabadságért. Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat alelnöke szerint a forradalmat a szabadságért vívják, amit nem könnyű megőrizni, és nehéz megtalálni a szabadság, valamint az élhetőség közötti kényes egyensúlyt.

Az 1956-os forradalom békésen zajlott Kapuváron, ahol különösebb eseményt nem jegyeztek fel a krónikák. – Itt is pontosan tudták az emberek, hogy mi az, aminek meg kell szűnnie. Amikor találkoztak egymással és összejöttek itt a főtéren, amikor meghallgatták Nagy Kálmán beszédét, amikor átvették a rendőrség és a helyi parancsnokság irányítását, pontosan tudták, hogy jobb világ felé mennek. Ledőlt a szobor és a kapuváriak hitet tettek a szabadság mellett. Büszkék lehetünk az elődökre, azokra akik távol a forradalom központjától, békés eszközökkel mutatták meg, hogy merre kell továbbmenni – mondta Ivanics Ferenc, aki szerint ha a Pál utcai fiúkat hozzuk fel példának, Magyarország a világ nagy grundján kelt fel az elnyomók ellen, ahol nem négyemeletes ház épült, hanem négy évtizedes kommunizmus. A megyei közgyűlés alelnöke szerint az idősebbek pontosan tudják, hogy mit jelentett ez az embereknek.
A forradalom és szabadságharc 67. évfordulóját ünnepelve sem feledhetjük el: sok áldozatot követelt, hogy ma itt élhetünk a szabad Magyarországon. Nekünk, magyaroknak az 1956-os forradalom és szabadságharc olyan példa, amelyre ma is hivatkozhatunk a világ előtt, épp ezért sem szabad elfelejteni.

 Csak akkor lesz jövőnk, ha a fiatalok nem feledkeznek meg az elődök áldozatvállalásáról

– Vajon a mai fiatalok, hogy képviselik 1956-ot? Mennyire értik meg ennek az ügynek a fontosságát? – tette fel a kérdést hallgatóságának Ivanics Ferenc. – Nem szabad hagynunk, hogy a jólét elkényelmesítsen bennünket. Nem szabad hagynunk, hogy mostani világunk a régi nehézségeket elfeledtesse. Néha emlékeznünk kell rá, tudnunk kell, hogy jutottunk el idáig, milyen göröngyös volt az út – fűzte hozzá. Az alelnök arra emlékeztetett, hogy a mai fiatalokra ráköszöntött a digitális világ, ezért nem az a dolguk, hogy megkeressék az információkat, hanem eldöntsék, melyek az igazak a sok közül. Kossuthot idézve: „A haza örök”, de nemcsak azt a hazát kell szeretnünk, amelyik van, hanem azért is tennünk kell, amelyik lesz. A ma cselekedetei a jövőt határozzák meg, de ha megteremtjük az egységet és megtaláljuk közös értékeinket, akkor csak nyerhetünk – fogalmazott az ünnepi szónok. Szerinte a tétlenség a gonosznak kedvez, ezért éljünk úgy, hogy méltók legyünk ’56 örökéhez. Lássák a fiatalok, hogy ezért az országért ma is érdemes áldozatot hozni. Az egység és az erő létrehozza a valódi nemzetet, az igaz magyarságot.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi ünnepségen közreműködtek a Páli Szent Vince Katolikus Iskolaközpont diákjai

Beküldés dátuma: 2023. 10. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play