Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az ügyes kezek klubjában készülnek az angyalok

Horváth Jenőné nagyon szép emlékeket őriz gyermekkorából, mert pajtásaival  rengeteget tartózkodtak a szabad levegőn. A három testvér közül sajnos már csak ketten örülhetnek egymásnak.  Ősz táján egyik legnagyobb élménye a kukoricaszedés volt, amelyen a szülők testvéreitől kezdve a tágabb família is részt vett. – A mai fiataloknak már elképzelhetetlen, hogy az idősebbek mennyit meséltek, és szinte szívtuk magunkba a régi történeteket –  emlékezett Valéria legkedvesebb ifjúkori benyomásaira. Az isterc olyan liszt alapú étel, amelyet a gyerekek akkoriban nem akartak megenni, ugyanakkor sokaknak ízlett a kukoricából készült kása és a tepsiben sütött prósza. A tengeri minden családban előkelő helyen szerepelt, mert nemcsak a termését, hanem a szárát és a levelét is felhasználták: lábtörlő, edényalátét, szatyor, gyerekjáték,  háztartási eszközök, mint a kenyérkosár, virágdísz készültek belőle. Szinte nem volt olyan termény, amit ne tudtak volna hasznosítani a ház körül, de a kenyérért sem mindig mentek a boltba, mert az udvari kemencében megsütötték – mondta az interjúalany.

Bödecs Valéria életében a kapuvári középiskolai évek hoztak nagyobb változást. A pedagógusokra úgy emlékszik, hogy szigorúan megkövetelték a tananyagot, de az emberség is megmutatkozott irányukba. Legkedvesebb tanárai Hámori Miklós  (Hámori György, kapuvári polgármester édesapja) és Mihálka Jenő volt, de nagy szeretettel gondol vissza osztályfőnökére, Kiss Józsefnére. – Nem voltam jó tanuló, de ha odafigyeltem volna, akkor lehettem volna sokkal jobb is – mondta önkritikusan a volt kapuvári diák, aki az irodalmi szakkör munkájába nagyobb kedvvel vett részt. A lányságot sokáig nem élvezte, mert az érettségi után szinte rögtön férjhez ment. Horváth Jenőnének négy gyermeke született, s attól kezdve minden perce le volt kötve. Asszony korában a szórakozást legfeljebb az olvasás és a kézimunkázás jelentette, ezért nagyon sok rábaközi mintát hímzett a terítőkre, míg valamelyiket inkább azsúrozta (szálhúzásos díszítés). – Kimondhatatlan érzés az, amikor anyák napján négy gyermek hozza felém a virágot – tette hozzá a három lány és egy fiú édesanyja, majd így folytatta: ma sem csinálná másképp, mert  sok örömet jelent neki  a hat unokával kibővült család. Lássuk, hogy a gyerekek közül hányan léptek az édesanya nyomdokaiba: kötni mind a négyen szoktak, horgolni viszont csak egyik leány tud, s a nagyszülő újabban unokáit tanítgatja. A keresztszemes könyvjelző, a karácsonyi ajtódísz már a kisebbek keze munkáját dicséri.

A kreatív asszony szerint a horgolással előállítható dolgoknak csak a fantázia szab határt.
Az előzmények ismeretében már érthető, hogy miként tett szert kézügyességére és ötleteire Horváth Jenőné, aki 2012 elején létrehozta Beleden a tizenegy fővel működő ügyes kezek szakkörét. A klub célja,  hogy saját maguk készítsék el a nagyobb ünnepekre, évfordulókra szánt ajándékokat. Ez az év vége közeledtével egyre aktuálisabb lesz. Valéria nagyon szeretné megint divatba hozni  a horgolást, ezért nekiláttak a terítők és a dísztárgyak előállításának, sőt mi több, ékszerekkel is megpróbálkoznak. A klubvezető úgy gondolja, ha meglátják az emberek, hogy mikre képesek, többen is be fognak léni a fiatalokból és idősebbekből álló csapatba.
– Szívesen várunk bárkit a beledi művelődési házba minden második héten szerdán 17-től 20 óráig. Míg jár a kezünk, jókat beszélgetünk – reagált Horváth Jenőné. A beledi kézimunkázó arra számít, hogy a szakkörbe járó helyiek egyre többek kedvét meghozzák a kreatív tevékenységre, és előbb-utóbb bővülni fog a közösség. Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek